Sikhs In nederland

     sikhs.nl                                                                                                                                                                                                                      home | contact us | site map  

Luistert allen naar de eeuwige waarheid; degene die lief heeft zal God verkrijgen. -Guru Gobind Singh  

Guru Nanak Dev Ji en Vali Kandhari

“Als je niet kwaad of slecht over anderen denkt, zal je in je leven niet onder ongeluk lijden.”
- Guru Granth Sahib, Ang  386
 
 

Bovenop een heuvel leefde er een moslim Fakir. Zijn naam was Vali Kandhari. Hij was tot in de wijde omtrek bekend om zijn magische krachten. Goeroe Nanak was zojuist in datzelfde gebied aangekomen en zond zijn leerling Mardana er op uit om water te halen. Omdat er alleen water te verkrijgen was bij Vali Kandhari ging Mardana er bij hem om vragen. Mardana vertelde de fakir dat een grote heilige met de naam Goeroe Nanak gearriveerd was en dat hij hem zeker moest bezoeken. De fakir vond dat alleen hijzelf heilig was en was een beetje beledigd door de grote eerbied waarmee Mardana over deze Goeroe sprak. Hij weigerde dan ook om water te geven en zei dat als die Goeroe Nanak zo heilig is dan kan hij zelf ook wel voor water zorgen. Toen Mardana bij Goeroe Nanak kwam om dit te vertellen stuurde Goeroe Nanak hem terug met de boodschap dat hij, de Goeroe, slechts eens schepping van God was en absoluut niet beweerde een heilige te zijn. De Fakir was hiervan absoluut niet onder de indruk en weigerde nog steeds water te geven.

Hierop raapte Goeroe Nanak een steen op en meteen stroomde er een beekje onder vandaan. Eigenlijk kwam dit water uit de put van de fakir .

Toen de fakir na dit alles gehoord te hebben in zijn waterput keek bleek die put inmiddels leeg. Natuurlijk werd de fakir nu echt heel kwaad. Er wordt gezegd dat hij toen met behulp van zijn magische krachten een rots van de heuvel deed rollen. De rots donderde razendsnel richting van de Goeroe. Toen de Goeroe de rots zag stak hij alleen zijn rechterhand uit. Zodra de rots de hand van de Goeroe raakte kwam hij tot stilstand. Door deze goddelijke aanraking smolt de steen en werd hij zacht als bijenwas. De handafdruk van de Goeroe is er nu voor eeuwig ingedrukt. De fakir Vali Kandhari was nu erg diep onder de indruk van de Goeroe. Hij viel neer bij de voeten van Goeroe Nanak en smeekte hem om vergeving. De Goeroe zei toen: "Lieve vriend, zij die zo verheven leven zouden geen hart van steen moeten hebben" en gaf Vali Kandhari zijn zegen.

De rots met de handafdruk van Goeroe Nanak is tot op de dag van vandaag nog te zien. Vanaf die plek stroomt ook een beekje met kristalhelder water. Er is daar gurudwara gebouwd die nu bekend is onder de naam ‘Punja Sahib’. Dit alles gebeurde in wat nu West-Pakistan heet.

“In eigenwaan, wordt de mens overvallen door angst.
In uiterste beroering doorloopt hij zijn leven.
Hoogmoed is een grote kwaal waardoor hij sterft, herboren wordt en ononderbroken komt en gaat
(gevangen in de cyclus van geboorte en sterfte).”
- Guru Granth Sahib, Ang  592
 
   
See Also :   Goeroe Nanak Dev
              -  Guru Nanak's boodschap
              -  Guru Nanak en Bhai Lehna ( Wat Zie jij? )
 
     

Previous

Main Index

Next

All rights reserved (c) www.sikhs.nl