Sikhs In nederland

     sikhs.nl                                                                                                                                                                                                                      home | contact us | site map  

Luistert allen naar de eeuwige waarheid; degene die lief heeft zal God verkrijgen. -Guru Gobind Singh  

De kracht van Vijf

 

Een waargebeurd verhaal zoals verteld door een Sikh over zijn ervaringen gedurende een opstand, zoals verteld in het boek: "From the Heart"

'Het was gedurende de Anti Sikh opstand in 1984. Ik leefde gedurende die periode in de gurudwara Nanaksar in de staat Haryana. Er waren zeven andere helpers (sewadars)  in de gurudwara (sikh tempel). De problemen begonnen vroeg in de ochtend. We zagen ongeveer 50 jonge mannen verzamelen op een paar honderd meter van de gurudwara sahib. We letten er toen niet echt op. Tegen de middag was de groep veranderd in een rumoerige menigte van 300 mensen. Op dat moment begonnen we bezorgd te worden. Onze telefoonlijnen waren doorgesneden dus we konden niet veel doen. Maar we waren steeds in hogere sferen (chardi kala).

Om drie uur werd een vrachtwagen die werd bestuurd door een Singh aangevallen door de menigte. De Singh gaf de vrachtwagen op en rende naar de gurudwara. Sommige mensen overvielen hem en verwondden hem maar hij, sterk als hij was, kon ontsnappen. toen hij de gurudwara binnenkwam zat hij onder het bloed. Toen hij binnenkwam waren we met negen. Buiten was de menigte uitgegroeid tot 500 man. De menigte was luidruchtig aanwezig. We probeerden hen te negeren en we begonnen onze avond dienst (diwan) om 6 uur. Maar toen de avond intrad was de menigte nog luidruchtiger en agressiever geworden. Ze begonnen de gurudwara te bekogelen met stenen. We stopten het avondprogramma en plaatsten alle Goeroe Granth Sahib ji's op de veiligst mogelijke plaatsen. Om 19.30 uur was het erg donker en de menigte had een vuur aangstoken bij de poort van de gurudwara. Wij beseften toen hoe serieus de situatie was. We zouden snel worden gedood!

Onze leider (jathedar) riep ons bijeen en zei: ''Khalsa ji, the Khalsa heeft erger situaties het hoofd geboden dan deze. De Khalsa heeft twee holocausts meegemaakt maar nog steeds leeft de Khalsa en zij zal leven in Vrijheid, voor altijd! Khalsa ji, de Khalsa heeft nooit opgegeven en zal nooit opgeven. De vijand staat buiten. Het zijn er 500 buiten, wij zijn met negen maar onthoud: Goeroe Gobind Singh ji heeft ons gelijk gemaakt aan sava-lakh (125.000). Khalsa ji, bereid je voor te vechten.''

Hij zei dit met zoveel inspiratie en vechtlust dat alle haren op ons lichaam overeind stonden. Ondanks dat ikzelf erg ziek was geweest de laatste periode was ik toch klaar om te vechten. De leider zei ons dat we twee groepen moesten maken. De eerste groep (5) zou naar buiten gaan en de vijand bevechten. De tweede groep (4) zou later gaan. Iedereen stemde in.

De jathedar koos toen nog 4 andere pyaras. Ik werd niet gekozen, waarschijnlijk vanwege mijn ziekte.

De vijf waren klaar. De leider deed Ardaas voor de Goeroe Gobind Singh ji. De vijf haalden hun heilige zwaarden (kirpans) tevoorschijn en met “BOLE SO NEHAAL! SAT SRI AKAL! BOLE SO NEHAAL! SAT SRI AKAL!” de lucht vullend, gingen ze naar buiten om de vijand te treffen. Je zal niet geloven wat er toen gebeurde. Toen de menigte 5 Khalsa in het uniform van Goeroe Gobind Sing ji zag, sloeg de menigte op de vlucht. Het was alsof 5 leeuwen, 500 hyena's op de vlucht joegen!

Een van de Singhs slaagde erin om een oor af te hakken van een vluchtende man. De overwinning voor de Khalsa's was zoet.

Waheguru Waheguru Waheguru..

Epiloog; De politie moest het incident komen onderzoeken van het afgehakte oor!! Maar dat was zo belachelijk en de Singh waren in “çhardi khala” dat de politiemannen weggingen, zelfs zonder dat ze omgekocht hoefden te worden.  
 
gagan dham aam aa baadjiou pariou nees aan ai gh aao
kh aeth dj maa(n)ddiou sooramaa ab djoodjhan ko dh aao ||1||
De strijd trom slaat in de lucht van de geest; het doel is bepaald en de wond is toegebracht.
De spirituele strijders betreden het strijdtoneel; Nu is het tijd om te vechten! ||1||
                                                                   -- Goeroe Granth Sahib Ji, Ang  1105

 

     
See Also :   Goeroe Ji Beschermt Zijn Kinderen
              -  Baba Deep Singh Ji Shahid
              -  De Sikh-separatistenbeweging en de Indiase staat: een terugblik
 
 
     

Previous

Main Index

Next

All rights reserved (c) www.sikhs.nl