Sikhs In nederland

     sikhs.nl                                                                                                                                                                                                                      home | contact us | site map  

Luistert allen naar de eeuwige waarheid; degene die lief heeft zal God verkrijgen. -Guru Gobind Singh  

Goeroe Ji Beschermt Zijn Kinderen

g ur maer ai sa(n)g sadh aa hai n aal ae || si mar simar th is sadhaa samhaal ae ||1||
Mijn Goeroe is altijd bij me, bij de hand. Mediterend, mediterend in herinnering aan Hem, koester ik Hem voor eeuwig. ll1ll
(Goeroe Granth Sahib, Ang 394)
 
 

Na de moord op Indra Gandhi op 31 oktober 1984, werden er veel Sikhs in heel India gedood. Dit is een gebeurtenis over een Sikh echtpaar in een klein dorp buiten de deelstaat Punjab. Het stel was jong en amritdhari (gedoopt of geïnitieerd, dus behorend tot de Khalsa). De vrouw (singhni) droeg een sikh tulband (dastaar) op haar hoofd. Tevens had het echtpaar een jong kind, een zoontje.

Het Sikh echtpaar woonde in een geïsoleerde boerderij, in een Hindoe gedomineerd gebied. Toen het nieuws over de moord op Indra Gandhi het gebied bereikte, en men erachter kwam dat sikhs in het hele land vermoord werden, besloten sommige lokale misdadigers dat dit de ideale kans was om de boerderij te plunderen en het echtpaar te vermoorden.
De man (singh) was achter dit plan gekomen, via enkele dorpelingen die hen goed gezind waren. Hij vertelde zijn vrouw dat ze maar weinig tijd hadden en dat er een aanval op komst was. De man zei dat ze de boerderij moesten verlaten en vluchten om hun levens te redden. Zijn vrouw herinnerde hem er aan dat ze de Sri Goeroe Granth Sahib hadden geinstalleerd (Parkash)  op de zolder van hun huis. "Hoe kunnen we wegrennen van Goeroe?" zei ze.
Hij herhaalde dat er een aanval gepland was en zei dat ook hun zoon vermoord zal worden. De vrouw stond er echter op dat het verkeerd zou zijn om van Goeroe Sahib weg te rennen en de menigte de Goeroe Sahib's saroop te laten verachten.
Hij zei toen gefrustreerd, “Als ze ons eenmaal vermoord hebben, zullen ze de saroop toch wel verachten dus waarom zouden we nog langer blijven? We kunnen de saroop niet redden als we dood zijn. Het beste wat we kunnen doen is onszelf redden. Er is geen enkel voordeel te behalen als we blijven! Waarom ben je zo koppig en dom.”

Zijn vrouw antwoordde dat zolang ze ademde, ze Goeroe Sahib niet in de steek zal laten, zelfs niet om haar leven te redden. En dat zolang ze in leven was, niemand het zou moeten wagen geenrespect te tonen.
Wetend dat de menigte al onderweg was, vertelde de man zijn vrouw gefrustreerd dat ze kon doen wat ze wou, maar dat hij met het kind er vandoor zou gaan zonder haar. Hij nam zijn zoontje en vluchtte.

De vrouw ging naar de kamer van de Goeroe Granth Sahib, en deed een verzoek voor de Goeroe (Ardaas. Ze vroeg Goeroe Sahib om bescherming en om de moed om, wanneer dat nodig zou zijn, martelaar (shaheed) te worden in deze dienst (seva). Ze pakte haar Kirpan (zwaard) en wachtte.

Ze hoorde de menigte aankomen, schreeuwend en gewapend, bereidt om het huis aan te vallen. Ze kwam naar beneden en stond in de deuropening met haar uit de schede getrokken Kirpan in haar handen. Maar plotseling begonnen de misdadigers uit het niets, zich om te draaien en weg te rennen, angstig achterom kijkend bleven ze maar doorrennen. De vrouw was verward, maar wel onder de indruk van Goeroe Sahib's zegening (kirpa). De menigte was verdwenen en ze kwamen  niet meer terug.

Enkele dagen later kwam de man terug naar het dorp, om poolshoogte te nemen betreffende het lot van zijn vrouw en hun eigendommen.
Hij verwachtte dat zijn vrouw mishandeld en vermoord zou zijn, en dat hun huis zou zijn leeggeplunderd. Terwijl hij nerveus richting zijn huis liep, stopte een Hindoe kennis hem en vroeg: “Singh ji, waar haalde je die dag zo snel al die sikh strijders (Nihangs) vandaan? ”
De man was verward en vroeg, “Waar heb je het over?”

De man antwoordde, “Die dag, toen die schurken op weg waren naar je huis om aan te vallen, kwam je vrouw naar buiten en stond in de deuropening omringt door een heleboel gigantische Nihangs, ze waren heel lang en droegen allerlei soorten wapens bij zich. Waar had je die zo snel verzameld?”

De man realiseerde zich dat Shaheed Singhs (overleden martelaars die zich in een hoge spiritueel staat bevinden en op aarde kunnen komen wanneer ze maar willen) waren gekomen om Goeroe Sahib's saroop te beschermen en zijn Singhni's moed te belonen. Hij ging snel naar huis en vroeg zijn vrouw om vergeving; hij vertelde haar wat de dorpelingen zeiden over de bescherming van het leger van Nihangs.

so sathigur piaaraa maerai naal hai jithhai kithhai maino le ae shhaddaaee ||
Die Geliefde Ware Goeroe is altijd bij me; waar ik ook ben, zal Hij me beschermen||
- Goeroe Granth Sahib, Ang 588

 
   
See Also :   1984 : Operatie Blue Star
              -  De Sikh-separatistenbeweging en de Indiase staat: een terugblik
              -  De kracht van Vijf
              -  Baba Deep Singh Ji Shahid
 
 
 
 
     

Previous

Main Index

Next

All rights reserved (c) www.sikhs.nl