Sikhs In nederland

     sikhs.nl                                                                                                                                                                                                                      home | contact us | site map  

Luistert allen naar de eeuwige waarheid; degene die lief heeft zal God verkrijgen. -Guru Gobind Singh  

Sikh en Gurbani

 

Eens deed een Sikh een verzoek aan Goeroe Ji; “O Ware Koning! Ik ben bedroefd door toedoen van de wereld. Verwijder de pijn van geboorte en dood. Verlos me van zonden.Ik ben in jouw bescherming”.

Goeroe Ji zei: ”Broer Sikh! Je bent gezegend omdat je je hebt losgemaakt (van de wereld). Om wijsheid te verkrijgen is kennis heel belangrijk. Ieder zou onderwezen moeten worden. Een onopgeleid persoon kan niets begrijpen”.

Goeroe Ji vroeg een andere geleerde Sikh om deze Sikh met liefde te onderwijzen. De geleerde Sikh begon met hem te onderwijzen. Tijdens de les leerde hij hem deze regel van het Anand Sahib gebed:

“Anand bhya meree maaye,Satguroo main paaya”
Het hemels genoegen verscheen, o mijn moeder, want ik vond mijn Ware Guru
(Anand Sahib, SGGS, Ang 917)

De Sikh herhaalde deze regel met liefde en bleef hem herhalen. Zijn geloof groeide met het herhalen van deze regel.
Zes maanden later vroeg de Goeroe aan de geleerde Sikh: ”Heeft hij geleerd?” Hij antwoorde: ”Hij kwam niet terug na het leren van een regel”.

Goeroe Ji riep de Sikh bij zich en zei: ”Je was gestuurd om te leren”.
Hij antwoorde met gevouwen handen:”Goeroe Ji! Een regel was genoeg. Als de Ware Goeroe is gevonden dan is ‘Anand’ verkregen. Wat anders kon ik mogelijkerwijs nog vragen?”
Goeroe Ji glimlachte en zei: ”Je bent ‘nihaal’ (een zegen). Je cyclus van geboorte en dood is verkort geworden”.

Hij had wijsheid verkregen met deze ene pankti (regel) van Gurbani.

har har naam m aerai pr aan vasaae ae sabh sa(n)saa dh ookh gavaae iaa adhisatt ag ochar gur bachan dhh iaaeiaa pav ithr param padh paae iaa
Hij heeft de naam van de Heer omsloten,Har Har,binnen in mijn levensadem, en al mijn twijfels en leed zijn verdwenen.Ik heb gemediteerd op de onzichtbare en onbenaderbare Heer,door het woord van de Goeroe en ik heb de pure en opperste status verkregen.

anehadh dhhun v aajehi n ith vaaj ae gaaee sath igur b aanee n aanak dhaath kar ee prabh dhaath ai joth ee joth sam aanee 1
De losgekomen melodie weerklinkt en de instrumenten vibreren voortdurend,de bani van de Ware Goeroe zingend.O Nanak, God de grote Gever heeft me een Gift gegeven.Hij heeft mijn licht vermengd met zijn licht.
- Goeroe Granth Sahib, Ang 442

 

 
   
See Also :   Nitnem : Anand Sahib
              -  Guru Amardas Ji
              -  Bhai Kanhaeeya
              -  Keizer Akbar bezoekt Guru Amardas Ji
 
 
     

Previous

Main Index

Next

All rights reserved (c) www.sikhs.nl