Sikhs In nederland

     sikhs.nl                                                                                                                                                                                                                      home | contact us | site map  

Luistert allen naar de eeuwige waarheid; degene die lief heeft zal God verkrijgen. -Guru Gobind Singh  

Ontmoeting met Asceten

 

Sidhi Sadhus vormen een sekte van asceten. Zij leven over het algemeen op hoge bergen. Ze geloven dat verlossing gezocht kan worden door het lichaam te pijnigen.

Goeroe Nanak Dev was altijd op reis. Na ver afgelegen gebieden in de vlakten van India bezocht te hebben, ging hij naar belangrijke plaatsen in de heuvels van de Himalaya. Terwijl hij in die heuvels op reis was, ontmoette de Goeroe een groep asceten onder leiding van Gorakh Nath. In eerste instantie waren zij verbaasd de Goeroe op een hoogte van 6000 meter te zien. Ze wilden hem vernederen in een debat over de filosofie van het leven. Dit lukte hun niet. Goeroe Nanak had betere argumenten. Enkele van de vragen en antwoorden uit de discussies die toen plaatsvonden zijn als volgt...

Nanak: “Wat is het nut van rondzwerven? Puurheid komt alleen door Waarheid.”
Sidhas: “Wie ben jij? Wat is je naam? Wat is je weg? Wat is je doel? Waar is je zetel? Waar woon jij, jongen? Waar kom jij vandaan en waar ga je naartoe?”
Nanak: “Hij (God) vertoeft diep in de kern van elk hart. Dit is mijn zetel en mijn thuis. Ik loop in harmonie met de Wil van de Ware Goeroe. Ik kwam van de Hemelse Heer God; Ik ga naar waar dan ook hij me beveelt te gaan. Ik ben Nanak, voor altijd onder het Bevel van Zijn Wil.”
Sidhas: “De wereld-oceaan is verraderlijk en onbegaanbaar; hoe kan men oversteken?”
Nanak: “Zoals de lotusbloem onaangeraakt drijft op het oppervlak van het water, met het bewustzijn gericht op het woord van de Shabad (Tekst) , zo steekt men de angstaanjagende wereld-oceaan over. O Nanak, reciteer de Naam, de Naam van de Heer en houd de Heer in je hart.”
Sidhas: “Waar komen wij vandaan? Waar gaan wij naartoe? Waar zullen wij opgenomen worden?”
Nanak: “Op Zijn Bevel komen wij, en op Zijn Bevel gaan we; op Zijn Bevel versmelten wij in het opgenomen worden. Door het Woord van de Shabad wordt de staat van waardigheid bereikt. Wij komen uit Waarheid voort, en versmelten vervolgens weer in Waarheid. Het pure wezen versmelt met de Enige Ware Heer.”
Sidhas: “Wat kun je on vertellen over het begin? In welk thuis vertoefde het absolute toen?”
Nanak: “Wij kunnen alleen een gevoel van verbazing over het begin uiten. Het absolute verbleef toen eindeloos diep binnenin Zichzelf.”
Sidhas: “Wie is jouw guru? Wiens discipel ben jij?”
Nanak: “De Shabad is de Goeroe op wie ik liefdevol mijn bewustzijn richt; ik ben de 'chaylaa', de discipel (van Shabad-Goeroe). O Nanak, door alle eeuwen heen is de Heer van de Wereld mijn Goeroe.”
Sidhas: “Wat is de meditatie die de geest ertoe leidt in zichzelf opgenomen te worden?” ||45||
Nanak: “Door egoïsme en individualisme van binnenuit uit te bannen, en door dualiteit uit te wissen, zo wordt de sterveling één met God.”
Sidhas: “Wat is de wijsheid waardoor men standvastig en stabiel blijft? Welk voedsel brengt voldoening?”
Nanak: “Door het Nectar dat als Ambrosia is (Nectar van de Shabad) te drinken strijkt de ziel neer in vrede. Honger naar de Ware Heer zal je pijn verslinden en door de Ware Heer zal je voldaan zijn.”  - Goeroe Granth Sahib (Ang 942 – 943)

Uiteindelijk besloten zij hem te imponeren met de kracht van hun wonderen. Ze gaven de Goeroe een lege schaal en vroegen hem deze te vullen met water uit een watertank die dichtbij stond. De Goeroe ging ernaartoe maar kwam met lege handen terug. Hij was niet afgeleid door de diamanten en parels die daar lagen.
De Goeroe zei: “Sorry! Er is geen water daar.” Zij schaamden zich toen ze de Goeroe hoorden zeggen: “Ik was daarnaartoe gegaan op zoek naar water. Ik had niets te maken met diamanten.” Zij werden zijn volgelingen.

 

See Also :    Guru Nanak's JAPJI
              -  Guru Nanak's boodschap
              -  Goeroe Nanak Dev
 
     

Previous

Main Index

Next

All rights reserved (c) www.sikhs.nl