Sikhs In nederland

     sikhs.nl                                                                                                                                                                                                                      home | contact us | site map  

Luistert allen naar de eeuwige waarheid; degene die lief heeft zal God verkrijgen. -Guru Gobind Singh  

Een goede zaak

 

Ondanks het toenemende bewijs voor de spirituele grootheid van de Goeroe, was Mehta Kalu, de vader van Goeroe Nanak Dev Ji, niet overtuigd. Hij dacht dat zijn zoon zijn tijd verdeed met nutteloze bespiegelingen. Dus wilde hij dat zijn zoon de handel in ging. Hij gaf de Goeroe twintig roepies (Indiase munt) en stuurde hem naar de dichtstbijzijnde stad om goederen voor het dagelijks gebruik te kopen en deze weer met winst te verkopen. De familie-bediende en tevens jeugdvriend van de Goeroe, Bala, werd met hem meegestuurd.

Op zijn weg naar de stad ontmoette de Goeroe een groep asceten (fakirs) die al enkele dagen niet gegeten hadden. De Goeroe spendeerde al het geld aan het voeden van deze fakirs en noemde het een werkelijk goede handel. De Goeroe bewust geworden van zijn daad ging niet naar huis, maar ging onder een boom buiten zijn dorp zitten. Bala ging naar huis en vertelde het hele verhaal aan Nanaks vader. Die werd hierdoor woedend, maar de Goeroe verklaarde hem dat hij geen betere en winstgevender handel kon bedenken dan de behoeftigen te dienen. Zo werd door Goeroe Nanak het fundament gelegd voor het instituut van 'Langer' (gratis gemeenschapskeuken) binnen het Sikh geloof.
De oude boom waaronder Hij zat, wordt nog steeds in stand gehouden. Hier is een Gurdwara gebouwd genaamd, 'Thumb Sahib' oftewel de heilige boom, ter nagedachtenis aan de Goeroe.
 

See Also :   Goeroe Nanak Dev
              -  Guru Nanak's boodschap
              -  Guru Nanak's JAPJI
 
   
   

Previous

Main Index

Next

All rights reserved (c) www.sikhs.nl