Sikhs In nederland

     sikhs.nl                                                                                                                                                                                                                      home | contact us | site map  

Luistert allen naar de eeuwige waarheid; degene die lief heeft zal God verkrijgen. -Guru Gobind Singh  

Sewa: Goeroe Arjun Dev en de groep uit Kabul

Gurdwara Pipli Sahib, Amritsar
 
 

Op een dag vertrok er een grote groep uit Kabul om Goeroe Arjun Dev Ji op te zoeken in Amritsar. De hele weg naar Amritsar reciteerden ze hardop de naam van God. Vlak voordat ze in  Amritsar kwamen was het al donker geworden en waren ze vermoeid van het lopen. Ze besloten om de nacht door te brengen in hun meegebrachte tenten en in de vroege ochtend hun yatra (tocht) voort te zetten. Omdat ze vermoeid waren hadden ze geen kracht meer om voor het eten te zorgen en daardoor besloten ze om in de avond niet te eten. Dit betekende niet dat ze geen honger hadden. Iedereen had wel enorme honger van het lopen, maar omdat ze slaperig waren geworden van vermoeidheid besloten ze om maar te rusten.

Gelijktijdig stond Goeroe ji in Shri Harmandhir Sahib ji op van zijn troon en zei tegen Mata Ganga ji; “Kom we gaan naar de keuken om Langar (gratis eten voor mensen die de Gurdwara bezoeken) te maken”. Mata Ganga ji en Goeroe Arjun Dev ji begonnen daal (linzensoep) en parshade’s (roti’s) te maken voor de sangat (gemeenschap) die onderweg was. Goeroe Arjun Dev ji die wist dat zijn bezoekers onderweg met honger zaten, kwam meteen in actie. Na enige tijd waren ze klaar met het maken van de langar.

Goeroe ji pakte zelf de emmer vol met Daal, Mata Ganga ji zetten de Parshade’s in een mand op haar hoofd en samen gingen ze meteen op weg naar de bezoekers. Eenmaal aangekomen waren de mensen verbaasd om iemand te zien die eten had meegebracht. Goeroe ji riep toen hardop; “We hebben Langar voor jullie gebracht”, Deze mensen hadden Goeroe Arjun Dev ji nog nooit gezien omdat Goeroe Arjun Dev ji pas het goeroe-schap had overgenomen van Goeroe Ram Dass Ji. Zij wisten niet hoe hun huidige Goeroe er uit zag en dat Goeroe Arjun Dev Ji zelf was gekomen om hun buik te vullen met heerlijk vers gemaakte langar. Goeroe Arjun Dev ji die zelf ook niet vertelde dat hij de huidige Goeroe was, in plaats daarvan zei hij; “Ik ben maar een dienaar van God”. Dit is een kenmerk voor een echte Sikh, ondanks Goeroe Arjun Dev ji een grootheid was heeft hij zichzelf altijd bescheiden opgesteld. Goeroe ji riep toen weer naar iedereen “Komen jullie zitten dan kunnen jullie langar eten”. De leider van de groep vroeg toen aan iedereen; “Iemand heeft langar voor ons gebracht, zullen we het eten?“. Iedereen had na hun lange tocht honger dus namen ze snel plaats op de grond in rijen om langar te kunnen eten. Goeroe Arjun Dev ji en Mata Ganga begonnen met het uitdelen van langar. Nadat ze klaar waren met het eten van langar werden ze slaperig en besloten ze te rusten. Goeroe Arjun Dev ji die een waaier had meegebracht begon met de waaier te zwaaien zodat er koude lucht over hun heen zou komen zodat ze lekker konden slapen. Tijdens het waaieren viel het blik van Goeroe Arjun Dev ji op een oude man die zijn eigen benen zat te masseren. Goeroe ji liep naar de oude man en zei tegen hem: “Bapu ji, gaat u maar liggen ik masseer u benen wel voor u“. Goeroe ji begon toen de benen van de oude man te masseren en ook die van andere oude mensen.

In de ochtend daarop begonnen de mensen onderling te praten over de onbekende man die zoveel voor hun had gedaan. De groep wilden, voor het bezoek aan de Goeroe, hun slippers achterlaten in de tent, maar niemand was bereid achter te blijven om op de slippers te letten. Goeroe ji zei toen; “Gaan jullie allemaal maar, ik let wel op jullie slippers”. Sommige bejaarde mannen gaven Goeroe ji schouder-kloppen en zeiden we zullen je wel prijzen bij Goeroe ji. We zullen tegen Goeroe ji zeggen dat je een goede Sewadaar (Iemand die helpt zonder er iets voor terug te verwachten) bent. Deze mensen wisten allemaal niet dat deze goede Sewadaar Shri Goereo Arjun Dev Ji zelf was. Goeroe ji nam plaats op de grond en begon met het afstoffen van hun slippers, met een doekje.

De groep zetten hun tocht verder en kwamen aan in Shri Harmandir Sahib ji. Ze kwamen erachter dat Goeroe ji er niet was. Daar kwamen ze Baba Budha ji (Granthi ji) tegen en vroegen hem; “Weet u waar Goeroe ji is?“. Baba Budha ji antwoorde toen; “Ik weet niet waar hij is“.

Een iemand van de groep vertelde toen aan Baba Budha ji dat er een sikh de avond ervoor veel Sewa voor de groep heeft gedaan. Hij vertelde dat er een sikh gekomen was met langar, die hij ons heeft laten eten en heeft ons gewaaierd tijdens het slapen en heeft de benen van oude mensen gemasseerd. En dat hij nu op onze slippers aan het letten was en dat ze ook weer snel terug moeten zodat de sikh weer weg kon gaan.

Baba Budha ji was verbaasd om dit te horen. Baba Budha ji vroeg toen; “Weet je zeker dat deze sikh Goeroe ji zelf niet is”. De groep antwoordde; “Gaat Satguru ji ook zo weg om te helpen?“. Baba Budha ji vertelde dat Goeroe ji altijd klaar staat voor mensen die hulp nodig hebben en weleens vaker zo weg was gegaan.

De groep vroeg Baba Budha ji om mee te gaan naar de tenten waar ze Goeroe ji hadden achtergelaten. Toen Baba Budha ji vertelde dat de sewedaar Goeroe ji zelf was , schaamde deze groep dat ze Goeroe ji zoveel voor hun hadden laten doen. Goeroe ji zei toen; “Ik ben maar een Sikh, die de kans heeft gekregen om Sewa te doen voor mensen die naar de Shri Harmandir Sahib ji komen”.

De boodschap hiervan is dat als je met een schoon hart naar de Gurdwara gaat dan verdwijnen je zorgen en neemt de Goeroe jouw problemen die je onderweg zou kunnen krijgen op zich.

Vandaag de dag is op de plek waar de tenten stonden Pipli Sahib Gurdwara gebouwd, vlakbij Amritsar waar veel mensen komen om gezegend te worden door de huidige Guru, Shri Goeroe Granth Sahib ji.

 

See Also: Ontwortelen Kastensysteem
              Sewa : Schild noch Zwaard
              Goeroe Granth Sahib
              Bhagat Ravidas
 
     

Previous

Main Index

Next

All rights reserved (c) www.sikhs.nl