Sikhs In nederland

     sikhs.nl                                                                                                                                                                                                                      home | contact us | site map  

Luistert allen naar de eeuwige waarheid; degene die lief heeft zal God verkrijgen. -Guru Gobind Singh  

Guru Tegh Bahadur Ji en Kashmiri Pandits ( Vrijheid van godsdienst)

Vijfhonderd Brahmanen uit Kasjmir vertelde Guru Tegh Bahadur over de martelingen ten opdrachten van Aurangzeb.
 

Een delegatie van 500 Kashmiri Brahmanen geleid door Pandit Kirpa Ram ontmoette Guru Tegh Bahadur Sahib in Anandpur Sahib. Pandit Kirpa Ram vertelde de bloedstollende verhalen over de martelingen op bevel van Aurangzeb Mongoolse Heerser van de Tim(r. 1658-1707 A.D.) die tot doel hadden ze met geweld tot de Islam te bekeren. De geest van Guru Sahib hield zich intensief met dit probleem bezig toen het kind Gobind Rai in de buurt was en vroeg wat er aan de hand was. Guru Sahib zei tegen het kind dat om het offer van een Grote Ziel werd gevraagd. "Wie anders dan jij kan deze zaak dienen?” was de spontane reactie van het kind Gobind Rai's. Zo gaf Guru Tegh Bahadur ji zijn leven voor het recht van Hindoe’s om hun religie uit te oefenen hoewel de Guru het NIET eens was met de meeste principes, gewoontes en rituelen van de Hindoe religie.


"Spreek iedereen nobel aan, niemand is van lage afkomst. Er is maar een “pottenbakker”, de God en hij heeft iedereen(op dezelfde manier) geschapen. Hij is het licht, dat alle creaties doordringt."

Guru Granth Sahib Ji (pg 62)

     
See Also : Guru Tegh Bahadur Sahib ji
             : Verhaal : Kashmiri Brahmanen komen naar de Guru
              
     

Previous

Main Index

Next

All rights reserved (c) www.sikhs.nl