Sikhs In nederland

     sikhs.nl                                                                                                                                                                                                                      home | contact us | site map  

Luistert allen naar de eeuwige waarheid; degene die lief heeft zal God verkrijgen. -Guru Gobind Singh  

Bijdrage van de Sikhs tijdens de World War I en World War II

Tijdens de beide wereldoorlogen hebben de Sikhs als onderdeel van Britse troepen grote bijdragen geleverd voor de vrijheid van de mensheid. De Engelsen waren op de hoogte van en erkenden de heldhaftigheid en krijgskunsten van de Sikhs, naast die van de Ghorka’s uit Nepal. De Sikhs hadden hierbij een dubbele rol. Aan de ene kant waren zij de grootste verzetstrijders tegen de Engelsen en aan de andere kant vochten zij als onderdeel van de geallieerde troepen mee. Zij vochten vanuit geloofsperspectief en op basis van de leerstellingen van de Goeroe, aangezien de Engelsen aangaven dat zij door de Duitsers werden aangevallen. Zij vochten aldus voor de bevrijding van een deel van de mensheid en daarmee tegen het kwade. Dit was voor hen te vergelijken met het gevecht van de Goeroes en de Sikhs tegen hun onderdrukkers. Tijdens de eerste en tweede wereldoorlog vochten meer dan vierhonderdduizend Sikh soldaten als vrijwilligers in het Engelse Leger. De volgende Sikhs kregen hierbij de hoogste en de meest prestigieuze onderscheiding voor hun dapperheid in de strijd die toegekend wordt aan Britse en geallieerden troepen; Ishar Singh, Nand Singh, Gian Singh, Parkash Singh, Kamaljeet Singh Judge (kwam om bij een slag tegen Japan in Birma) en Ramsarup Singh.

Zo vochten en sneuvelden vele moedige Sikhs tijdens de eerste wereldoorlog tijdens de belangrijke slag om Ieper, België en daarnaast onder andere in Marseille, Frankrijk. In België herdenken de Sikhs heden ten dage jaarlijks samen met de lokale bevolking de slag om Ieper. De gesneuvelde soldaten (waarvan alle Sikhs de achternaam Singh droegen), zoals aangegeven op de Menin Poort in Ieper, worden hierbij herdacht. Dat eerbetoon wordt tevens dagelijks door de lokale bevolking van deze stad gebracht. Ook in de tweede wereldoorlog hebben Sikhs aan de kant van de geallieerden op verschillende contitenten gevochten. Zo vochten en sneuvelden zij tijdens gevechten tegen Japan in Nederlands-Indië en hebben zij vele Nederlanders en Indonesiërs bevrijd. Bekendst voorbeeld hiervan is de bevrijding door Sikhs van de huidige minister van buitenlandse zaken, dr. B. R. Bot (destijds acht jaar). Hierbij vochten de Sikhs, onder de Britse vlag, niet voor henzelf maar vanuit hun geloofsovertuiging voor de mensheid.

De volgende informatie is vertaald en afkomstig uit het onderzoek en schrijven van de heer B. Singh, waarvan de titel onder WO I en II in de literatuurlijst achterin is opgenomen:

Het aantal Indiase soldaten als onderdeel van de Britse troepen die tijdens de beide wereld oorlogen werden begraven zijn 49.285 – gecremeerd en herdacht en vermeld op de verschillende oorlogsmonumenten in de volgende landen: Irak (43.848), Burma (22.932), Singapore (13.556), Frankrijk (8.886), Egypte (8.171), Italië (5.773), Iran (3.471), Tanzania (1.990), Turkije (1.742).
Verder staat in het boek, “The Sikh Regiment in the Second World War (uitgegeven door “Jarrold and Sons Ltd” Norwich),” van Kolonel F. T. Birdwood OBE het volgende beschreven: “In de laatste twee wereldoorlogen kwamen er 83.005 tulband dragende Sikh soldaten om en raakten er 109.045 gewond. Allen kwamen zij om of werden gewond voor de vrijheid van Engeland en de wereld en doorstonden de regen van kogels zonder enige andere bescherming dan hun tulband, het symbool van hun geloof.

 
 
     

Previous

History Index

Next

All rights reserved (c) www.sikhs.nl