Sikhs In nederland

     sikhs.nl                                                                                                                                                                                                                      home | contact us | site map  

Luistert allen naar de eeuwige waarheid; degene die lief heeft zal God verkrijgen. -Guru Gobind Singh  

BEBE NANAKI JI

Guru Nanak Dev Jee coming back to see Bebe Nanaki Ji
 
 
In het Punjabi wordt de oudere zus, uit respect, Bebe genoemd. Bebe Nanaki Ji was de oudere zus van Goeroe Nanak Dev ji. Haar ouders waren Mehta Kalu Ji en Mata Tripta Ji.
Ze werd geboren in 1464 in Chahal, het dorp van haar moeder, dat nu in het district van Lahore in Pakistan ligt. Ze werd opgevoed in een liefdevolle omgeving in het huis van haar vader, die een welverdiende baan als officier in het dorp had. Haar scherpe gelaatstrekken, vrolijk gezicht, vrome natuur en vooral haar zoete spraak maakten haar populair bij iedereen met wie ze in contact kwam.

Bebe Nanaki was vijf jaar oud toen haar broer, Nanak, in 1469 werd geboren.
Hij werd naar haar vernoemd en de mensen zeiden
'Nanak van Nanaki'. Ze was dolblij met het gezelschap van de baby en begon te babysitten in de afwezigheid van haar moeder. Al van in zijn jeugd zou het scherpe verstand van Nanak geen zinloze rituelen en bijgeloof aanvaarden. Bebe Nanaki ji was een van de eersten die zag dat haar broer Nanak geen gewoon kind was, maar God zelf. Ze stond altijd tussen Nanak en haar ouders in toen ze boos op hem werden en ze vroeg hen om de ware waarde van Nanak te herkennen. Voor haar was Nanak niet alleen haar broer (weer), maar ook haar Goeroe (leraar / meester). Op een keer toen, Nanak naar de rivier ging om een bad te nemen en hij na 2 dagen nog niet terug was gekeerd, dachten de mensen dat hij in de rivier verdronken was, maar zij zei dat Nanak geboren was om de mensen te redden en om hen de wereldse oceaan te laten oversteken, hij kon helemaal niet verdrinken.

Ze trouwde met Bhai Jai Ram, een belastingambtenaar met een zeer goede reputatie in Sultanpur in dienst van de
Nawab (provincie gouverneur) Dault Khan Lodhi. (Goeroe) Nanak bleef thuis wonen. Hij kwam in opstand tegen de normen die zonder reden werden opgelegd. Hij hield ervan om in het gezelschap van heiligen te vertoeven, die, in die tijd,de wijze mannen waren, en hij gaf geld aan de armen en de hongerige. Zijn vader Mehta Kalu Ji wanhoopte en dacht dat hij nooit in staat zou zijn om zich te gedragen en een respectabele positie in het dorp zou bekleden. Op een gegeven moment gaf zijn vader het op en zo werd Nanak op de leeftijd van vijftien jaar, naar zijn zus gestuurd om daar te leven en om te werken in Sultanpur.
Bebe Nanaki die zelf geen kinderen had was dol op haar broer, Nanak, en voelde zich gezegend dat hij bij haar in Sultanpur kwam wonen.

Bhai Jai Ram zelf had groot respect voor zijn jongere schoonbroer. Hij respecteerde de Goeroe voor zijn spiritualiteit en beschouwde zichzelf als gezegend om met hem verwant te zijn. Dus aanvaardde hij het aanbod van Goeroe Nanak om in zijn huis te komen wonen.

Bhai Jai Ram Ji werkte voor Nawab Daulat Khan, de gouverneur. Hij besloot om aan Nawab Daulat Khan te vragen of hij wat werk voor Goeroe Nanak kon vinden. De Nawab ontmoette Goeroe Nanak en was erg ingenomen met zijn persoonlijkheid. Hij gaf Goeroe Nanak een baan in de
modhi khana (warenhuis).

Bibi Nanaki en Bhai Jai Ram Ji waren ook degenen die het huwelijk van Goeroe Nanak arrangeerden met Mata Sulakhni Ji, dochter van Baba Mool Chand en Mata Chando Rani uit het dorp Pakhoke, het district Gurdaspur.
Bebe Nanaki had een zeer goede en hartelijke relatie met haar schoonzus, Mata Sulakhni, ze hielp haar bij de opvoeding van haar zonen, Sri Chand en Lakhmi Chand.

Zelfs toen Goeroe Nanak Dev ji met zijn zendingsreizen (
udasi's) begon, kwam hij altijd langs om Bebe Nanaki een bezoek te brengen.

Telkens als Bebe Nanaki zich haar broer herinnerde,
zou hij haar meteen komen opzoeken. -
(Panth Prakash)

Bebe Nanaki, de gewaardeerde zus van Sri Goeroe Nanak Dev ji, verzond nooit telegrammen of brieven aan haar broer. Haar liefdevolle herinnering was genoeg voor een directe respons van de door haar aanbeden en geliefde Sri Goeroe Nanak Sahib.
'Sacha prem' (ware liefde) breekt dwars door alle barrières en beperkingen van tijd en ruimte heen.

Op een nacht toen Bebe Nanaki ji
parshade's (chapatti) aan het maken was, "Parshada full gaya" (de chapatti is gestegen) herinnerde ze zich hoeveel Goeroe Nanak ji hield van "Fulle Hoye parshade" ... en ze dacht hoe graag zou ik willen dat mijn broer zou komen eten van deze chapatti die ik maak. Juist op dat moment kwam Goeroe Nanak Sahib ji naar binnen en zei: ik heb zo'n honger. Goeroe Ji eerde haar met zijn aanwezigheid en at de chapatti’s die ze met zoveel pyaar (liefde) gemaakt had op. Hij was niet alleen haar jongere broer, hij was haar Goeroe.

De laatste keer dat Goeroe Nanak zijn zus ontmoette was in 1518. Voor Bebe Nanaki was dit een vreugdevolle gebeurtenis. Goeroe Nanak Dev ji had gezegd dat hij enkel voor drie dagen op bezoek zou komen. Maar beseffende dat haar einde nabij was, hield ze hem een beetje langer vast.
 
Ze ademde haar laatste adem uit op het moment dat de heilige hymne van de Goeroe, Japji Sahib, aan haar gereciteerd werd. Bhai Jai Ram leefde ook niet veel langer meer. Drie dagen later overleed ook hij. Voor Goeroe Nanak betekende dit zijn laatste bezoek aan Sultanpur. Hij had zijn belofte aan zijn zus gehouden en had haar bezocht telkens als haar hart hem had geroepen. Hij was bij haar toen ze overleed.
 
 
     
See Also : Guru Nanak Dev Ji
                : Jap Ji Sahib
             
     

Previous

Main Index

Next

All rights reserved (c) www.sikhs.nl