Sikhs In nederland

     sikhs.nl                                                                                                                                                                                                                      home | contact us | site map  

Luistert allen naar de eeuwige waarheid; degene die lief heeft zal God verkrijgen. -Guru Gobind Singh  

Levenspad van een Sikh-Geleerde Soldaat

 

Er is een historische gebeurtenis van een Sikh(geleerde soldaat). Hij had spirituele wijsheid bereikt en was goed getrainde soldaat als om gebruik van wapens ging. Hij vocht voor de rechtvaardigheid.

Op gegeven moment tijdens een gevecht had hij zijn tegenstander overmeesterd en de tegenstander lag op de grond. Deze Sikh dacht zijn tegenstander met zijn zwaard te doden. In tussen spuugde zijn tegenstander in zijn gezicht. Hierdoor werd Sikh zo kwaad dat hij voor even zijn mentaal evenwicht verloor. Toen hij bezig was met zijn zwaard om tegenstander te doden, hij stopte halverwege. De tegenstander schrok van zijn reactie en bromde ‘dood me, je heb me toch al verslagen’.

Maar Sikh beantwoorde de tegenstander ‘ik vocht tegen jullie leger om kwaad en onrecht te bestrijden. Toen je in mijn gezicht spuugde, wilde ik je doden omdat je me beledigde. Ik had je gedood uit kwaadheid en haat wat verkeerd was geweest voor een Sikh. Het is tegen de basis principe van Sikhisme. Door mij daad was ik weer terechtgekomen in de cyclus van leven en dood’.

De tegenstander van Sikh was zo onder de indruk van deze uitleg dat na paar maanden verliet hij het leger van kwaad en onrecht en ging op levenspad van Sikhisme.

HEB CRITIC EN STRAF DE VERKEERDE DAAD, HEB MENS  LIEF, HET IS EEN MOEILIJKE WEG, FIJNER DAN EEN HAAR EN SCHERPER DAN EEN ZWAARD!

Kabeer ji predikt in Guru Granth Sahib Ji “waar spiritueel wijsheid aanwezig is zal rechtvaardigheid en menselijke welzijn zegevieren. Waar leugens heersen, zal tot doodzonde leiden”.

 

 
   
See Also :   Sikhisme & Het Vaisakhi Festival
              -  Sikh Rehat Maryada ( Sikh gedragsregels en gebruiken)
              -  De Sikh Baptism
              Wij zijn geen symbolen
              -  De Khalsa
              -  Goeroe Gobind Singh Sahib
 
     

Previous

Main Index

Next

All rights reserved (c) www.sikhs.nl